***   2020. június 11. 15.00   ***   frissítve: június 26.   *** 

"KORONA"-BALLAGÁS 2020. - NYOLCADIKOSAINK BÚCSÚJÁVAL

Igazgatónk, Kerekes Elek búcsúbeszéde ballagóinkhoz:

Kedves nyolcadik osztályosok!

Furcsának tűnik a megszólítás, nekem is hiányzik a „ballagó” jelző. Kicsit régebben koptatom közös iskolánk padlóját, de nem emlékszem ilyen különleges évre, hogy az iskola igazgatója ne szemtől-szembe mondja el nektek a búcsú gondolatait.

Olyan ez, mint a népmesében: ballagtok is, meg nem is!

Rendhagyó módon búcsúztok a Gulner Iskolától, az iskola is rendhagyó módon enged Titeket utatokra. Személyesen nem lehettek jelen, de biztos vagyok abban, hogy bárhol is vagytok most, amikor ezeket a képeket látjátok, a távolból elhangzó gondolatokat halljátok, elszoruló szívvel gondoltok arra, hogy miért pont most, miért pont velünk történik mindez? Persze erre nincs válasz, higgyétek el, magam is úgy gondolom, nem érdemeltétek ezt, mint ahogy senki sem, akinek bármilyen kellemetlensége, gondja, tragédiája következett be az elmúlt hetek, hónapok eseményei miatt!

De foglalkozzunk egy kicsit a mai eseménnyel, melyre biztosan állíthatom, minden kellemetlenség ellenére emlékezni fogtok! A múlt, a jelen és a jövő szerves összefüggését, egymásra épülését Albert Einstein a következő tömör gondolatban fogalmazta meg:

„Tanulj a tegnapból, élj a mának és reménykedj a holnapban. A legfontosabb azonban, hogy ne hagyd abba a kérdezést.”

Rendkívül fontosnak tartom, hogy a tudásvágyatok, a másoktól való tanulási igényetek legyen kimeríthetetlen, ha úgy tetszik, tartson életetek végéig. Azt hiszem, ha valaki jól, okosan, gondolkodva tud kérdezni, az előtt feltárulhatnak az ismeretlen titkai. Ha valamit szeretnétek elvinni magatokkal, én ezt javaslom.

A képzeletbeli tarsolyba feltétlenül javaslom továbbá Kowalsky meg a Vega – ha nem tudjátok, kik ők: házi feladatként kérdezzétek meg szüleiteket – varázsigéit:

„Használd mindenre,
hogy legyen jobb, ahol élsz,
a négy varázsigét…
Ezek a sajnálom, a bocsáss meg,
a köszönöm és a szeretlek.”

Azt hiszem, sőt tudom, hogy ezek nélkül a csodálatos szavak nélkül, főleg, ha szívből jönnek, őszinték, boldog életet nem lehet élni!

Mit mondhatnék még így a távolból? Őrizzétek meg szívetekben az itt töltött évek emlékét, főleg, amire büszkék lehettek, de arról se feledkezzetek meg, amit esetleg kudarcként éltetek át, mert ezekből is lehet tanulni. Gondoljatok jó szívvel nevelőitekre, osztályfőnökeitekre, az iskola valamennyi dolgozójára, akik, higgyétek el, akkor is jót akartak, ha ez esetleg abban a pillanatban rosszul esett!

Kedves kötelességemnek teszek eleget, amikor bejelentem, hogy a Gulner Plaketteket, melyeket az iskola nevelőtestülete a ballagó nyolcadik osztályosok közül azoknak ítéli meg, akik évek hosszú sora óta minden cselekedetükkel az iskola hírnevének öregbítésén tevékenykedtek, valamint tanulmányaikkal, magatartásukkal példát mutattak diáktársaiknak, ebben az évben Erdősi Zoé, Gulyás Zoltán és Sörös Odett kapja. Gratulálok teljesítményükhöz!

Kedves Ballagók!

Ma csak gondolatban, ha úgy tetszik, virtuálisan búcsúztok az iskolától, de ebben a rendkívüli helyzetben lehetővé tesszük számotokra, hogy amennyiben egységesen igénylitek, valamikor ősszel, amikor reményeink szerint visszatérhetünk az iskola falai közé, kellő egyeztetést követően, a mai ballagást valamilyen formában bepótolhassátok.

Remélem, hogy találkozunk még és illő módon elbúcsúzhatunk egymástól! Addig is két bölcs gondolattal szeretnélek Titeket utatokra bocsátani. Az egyik, ami talán minden fontos jó tanácsot tartalmaz, Hioszi Tatiosztól származik:

„Légy, amivé legszebb hajlamaid által válhatsz – de elsősorban maradj ember.”

A másik pedig egy kicsit vidámabb, de nem kevésbé filozofikus, amit a nagy gondolkodó Voltaire ajánl figyelmetekbe:

„Az élet olyan, mint a hajótörés. De soha ne felejtsünk el énekelni a mentőcsónakban.”


Tehát fel a fejjel, soha ne adjátok fel és vigyázzatok magatokra!
Kerekes Elek igazgató


Hetedik évfolyamosaink digitális ballagási műsora:


.....
június 11. 15.00

Nyolcadikosan búcsúja iskolánktól

A ballagás napja előtti délutánon szoktak ballagóink elbúcsúzni pedagógusaiktól.
Június 11-én is így történt, csak rendhagyó formában.

A ballagó 8. a osztály meghívója

búcsúvideójuk:

 


*****
A ballagó 8. b osztály meghívója

búcsúvideójuk:
 


Köszönjük nyolcadikosaink kedves visszaemlékezéseit!
Kívánunk hasonlóan emlékezetes középiskolás éveket!

 vissza a navigáláshoz